Історія появи безпечного антипригарного покриття Tefal:
усе геніальне просте!

У це важко повірити, але улюблена багатьма сковорідка Tefal з антипригарним покриттям з'явилася завдяки ... риболовлі.

Як і безліч інших відкриттів, ідея створення народилася випадково. У 1954 році французький інженер і завзятий рибалка Марк Грегуар поставив собі за мету вдосконалити свій спінінг, бо в ньому постійно заїдала висувна система.

Заповзятливий конструктор вирішив застосувати для модернізації механізму рибальської снасті політетрафторетилен (ПТФЕ, він же PTFE англ.). Уже тоді політетрафторетилен широко використовувався в авіації і деяких галузях промисловості. Апгрейд спінінга повністю задовольнив винахідника, про що він і повідомив своїй дружині Колетт.

Колетт Грегуар подумала, що такий чудовий полімерний матеріал міг би стати дуже корисним на кухні, наприклад, у якості покриття для сковорідки, на якій весь час щось пригорає чи прилипає.

Грегуар прислухався до прохання дружини і незабаром вручив їй перший варіант пательні, покритої ПТФЕ (PTFE). Випробувавши її у дії, мадам Грегуар оцінила переваги антипригарного покриття.

Досягнення Марка Грегуара полягає у тому, що він винайшов спосіб фіксації полімеру на поверхні алюмінію.

Перші алюмінієві сковорідки з антипригарним покриттям успішно розійшлися по сусідах і знайомих подружжя Грегуар, а в 1956 році з'явився бренд Tefal S.A. Його продукція стала впізнаваною і популярною у рідній Франції. Посуд Tefal із антипригарним покриттям, що легко мився, підкорив і домогосподарок, і примхливих французьких кухарів: було просто неможливо встояти перед «першою пательнею, до якої нічого не прилипає».

Творець бренду Tefal Марк Грегуар першим у світі винайшов і впровадив метод нанесення PTFE на кухонні сковорідки.

Два роки потому, коли було офіційно схвалено використання ПТФЕ в харчовій промисловості, продажі посуду з антипригарним покриттям різко пішли вгору. За один рік Tefal реалізува понад 1 млн своїх знаменитих алюмінієвих сковорідок!

Такий прорив в антипригарному покритті та полегшенні життя домогосподарок не залишився непоміченим – у 1960 році вироби бренду вперше з'явилися в США і також спричинили фурор. Американці оцінили всі переваги, які забезпечувало покриття сковорідок «Тефаль», і розкуповували посуд, мов гарячі пиріжки.

У 1968 році натхненник і творець бренду Tefal Марк Грегуар вирішив перекласти клопоти стрімко зростаючого бізнесу на плечі професійних менеджерів, і бренд Tefal став частиною французького консорціуму Groupe SEB.

 

Із чого зроблено антипригарне покриття Tefal?

Багато покупців не знають, яке покриття у сковорідок Тефаль, і чим воно відрізняється від іншого популярного продукту – тефлону.

Багато споживачів помилково називають сковороди Tefal тефлоновими. Насправді ці два варіанти покриття для сковорідок – зовсім не одне й те ж саме.

Teflon ТМ  – це зареєстрований бренд американської хімічної компанії Chemours (до 2015 року DuPont). Жодного зв'язку між виробником тефлону і Tefal немає.

Отже, основа покриття Tefal – політетрафторетилен, ПТФЕ. Саме з нього роблять 100% безпечні сковорідки. Це фторополімер з дуже високою хімічною стійкістю (вищою, ніж у благородних металів) і приголомшливими відштовхуючими властивостями (ПТФЕ не вступає у реакцію ані з водою, ані з жирами, ані з більшістю органічних розчинників).

Доведені факти про політетрафторетилен, завдяки якому сковорідки отримують антипригарні характеристики:

  • ПТФЕ – полімер з унікальними хімічними і фізичними параметрами. Він вирізняється високою хімічною інертністю щодо більшості агресивних середовищ. Не вступає у реакцію з водою, харчовими продуктами, миючими засобами.
  • Фторополімер відповідає суворим медичним і харчовим стандартам, що підтверджено органами охорони здоров'я у Європі і Сполучених Штатах. Підтвердженням безпеки матеріалу покриття PTFE для людини є те, що він широко використовується в медицині, зокрема, під час операцій на серці, а також в офтальмології і стоматології. ПТФЕ вважається одним із найкращих матеріалів для виробництва серцевих стимуляторів, штучних кровоносних судин, стоматологічних мембран, а також деяких імплантатів.
  • При випадковому потраплянні в організм політетрафторетилен не засвоюється і виводиться природним шляхом.

А як щодо ПФОК'у? — Повна відсутність перфтороктанової кислоти у посуді Тефаль!

Згадуючи посуд з антипригарним покриттям, часто називають ще одну речовину – ПФОК (англ. PFOA), або перфтороктанову кислоту (ще одна її назва – С8). Серед її переваг – висока волого- і термостійкість, тому С8 застосовується при виробництві деяких антипригарних покриттів, спеціальних пакувальних матеріалів і килимових поверхонь, що відштовхують бруд.

ПФОК вважається довголанцюговим ПФАС (пер- або поліфторалкільною речовиною). Вона стійка в навколишньому середовищі та накопичуються в організмах живих істот, і можуть мати шкідливий вплив на здоров'я.

Тому екологи і вважають перфтороктанову кислоту небезпечною, канцерогенною речовиною, яка забруднює навколишнє середовище і становить загрозу для здоров'я людини.

Перфтороктанова кислота заборонена для виробництва посуду в США з 2015 року, а в країнах ЄС – з 2020 року. Бренд Tefal одним з перших відмовився від використання ПФОК з 2012 року.

Тепер, знаючи відмінності між ПТФЕ і ПФОК, ви зможете самі відповісти на своє запитання «які сковорідки кращі?».

Бренд Tefal НЕ ВИКОРИСТОВУЄ у своєму антипригарному покритті PFOA, ПФОС, ПФАС. Основа покриття Tefal – ПТФЕ.

Відсутність шкідливих кадмію та свинцю в антипригарному покритті Tefal

Для досягнення абсолютно безпечного антипригарного покриття інженери Тефаль ще на етапі проєктування посуду відмовилися від шкідливих хімічних речовин, таких як кадмій та свинець.

Чим же небезпечні ці важкі метали, які можуть міститися в антипригарних покриттях? Зауважимо, що сьогодні існує кілька десятків його різновидів. Вони відрізняються за складом і властивостями, і споживачеві буває нелегко розібратися, яка ж сковорідка безпечна для здоров'я.

Свинець і кадмій визнані одними з найнебезпечніших речовин.

  • Кадмій – м'який ковкий метал блакитно-білого кольору. Використовується в деяких видах посуду як фарбувальний пігмент. Вдихання парів кадмію загрожує розвитком легеневих порушень.
  • Свинець – м'який пластичний метал, здатний накопичуватися в кістках, м'яких тканинах, внутрішніх органах (у мозку, нирках, печінці та ін.).

У процесі застосування посуду захисне покриття може потріскатися (якщо виріб неякісний, це відбувається вже після кількох місяців застосування), через що наявний у них кадмій і свинець потрапляють до їжі і, відповідно, до організму людини.

Бренд Tefal гарантує відсутність фталатів, свинцю, кадмію і С8 (PFOA) у своїй продукції, а значить, безпеку продукції як для споживачів, так і для навколишнього середовища.

Безпечні сковороди з антипригарним покриттям існують!

Бренд Tefal випускає свій знаменитий фірмовий посуд із антипригарним покриттям уже 65 років. Орієнтуючись на нові технології, лабораторні дослідження і рекомендації організацій, що регламентують стандарти харчової галузі, Tefal постійно вдосконалюється, пропонуючи покупцям ще більш довговічні, зручні та безпечні товари.

Такий підхід дає змогу Tefal щороку отримувати звання «Бренд посуду №1 в світі».

Шанувальники бренду знають, що компанія не стоїть на місці і постійно оновлює асортимент. Одне з найкращих удосконалень Tefal – запатентоване антипригарне титанове покриття Titanium Anti Scratch 6Х, яке не боїться металевих кухонних аксесуарів.

 
  • Покриття Tefal Titanium – одна з останніх розробок у галузі виробництва кухонного посуду. Титан – міцний і легкий метал, який вирізняється гладкою поверхнею, інертністю і високою стійкістю до корозії. Компанія Tefal поєднала переваги алюмінію і титану, створивши довговічні алюмінієві сковорідки з багатошаровим антипригарним покриттям у вигляді напилення з титановими часточками. Таке рішення дало змогу збільшити міцність і термін служби сковорідок, зберігши характеристики теплопровідності і безпеки. Бренд Tefal пропонує кілька варіантів із захисним шаром, наприклад, моделі з Titanium Anti Scratch 6Х покриттям – поєднанням титанових часточок. Красиві і зручні сковорідки Тефаль з титановим покриттям – чудове рішення для домашньої кухні та корисного подарунка.
  • Покриття Mineralia+ – новий рівень комфорту при використанні антипригарного посуду. Це нова лінійка наборів сковорідок Tefal із надстійким внутрішнім і зовнішнім покриттям, посиленим мінеральними часточками, – такий посуд не боїться перепадів температури. Термін експлуатації таких виробів удвічі більший, ніж у стандартних аналогів. Ще одна важлива перевага, яку відзначають споживачі, – сковорода Тефаль з мінеральним покриттям проста в догляді.

У світовому тренді — екологічний і безпечний посуд

Ви, напевно, неодноразово стикалися з таким виразом, як «відповідальне споживання». Воно означає прагнення до поліпшення якості життя для всіх людей на планеті. Цей термін з'явився в 1992 році, але тільки в 2015 році на міжнародному рівні був схвалений Порядок глобальних цілей у сфері відповідального споживання.

Що передбачає ця модель?

Відповідальне споживання передбачає виробництво і використання продуктів і товарів високої якості, безпечних для людини і природи. Всі ми мріємо про міцне здоров'я та хочемо виростити щасливих дітей. Нас хвилює майбутнє планети – ми хочемо зберегти її для наступних поколінь.

Бренд Tefal дотримується принципів відповідального споживання, тому:

  1. Використовує у виробництві посуду матеріали, на 100% безпечні для людини і природи.
  2. Пропонує інноваційні рішення, що дають змогу готувати швидко, смачно, корисно (менше олії – менше шкідливого холестерину, швидке приготування – збереження максимуму корисних речовин і вітамінів).
  3. Виготовляє товари високої якості, створені для тривалої експлуатації (сковорода Tefal з титановим покриттям має збільшений термін придатності, а це означає менше витрат сировини, енергії та ін.).
  4. Використовує у виробництві окремих моделей посуду вторинну сировину (перероблений метал).
  5. Випускає товари, прості й зручні в догляді (посуд Тефаль з антипригарним покриттям не потребує агресивних миючих засобів).

Бренд Tefal враховує споживчі тенденції і приділяє величезну увагу захисту навколишнього середовища, охороні здоров'я та безпеці харчових продуктів.